Lawrence Mills Redevelopment

Lowell, Massachusetts

Harriman was retained by the Massachusetts Division of Capital Asset Management to lead a team of professionals in the redevelopment of the long abandoned former Lawrence Mills complex. Harriman served as the prime consultant, site designers and landscape architects. They coordinated a team composed of civil engineers, architects and other specialized professionals. The site plan features exhibits that interpret the former waterpower canals that were threaded through the site. The design uses landscape features to forge a new riverfront pedestrian link between the University of Massachusetts campus and downtown Lowell. An interior park and new infrastructure system were designed to support housing and office developments and aid in visually and economically restoring this historic site.