Maine Air National Guard

Civil Engineering Building

Bangor, Maine

This building gives the Guard the space to consolidate its civil engineering activities and uses pure geometric shapes and exposed steel to reflect the unit’s mission and work. The bright yellow steel on a projecting canopy makes it easy for visitors to locate the building and its entrance. Clerestory windows flood the reception area with natural light. Glazed doors and sidelights let adjacent spaces share the light. The curved, wing-like form of the maintenance, storage and workshop area provides the high-ceilinged bays needed to work on large vehicles and also reflects an aeronautical image. Keeping repair shops separate from offices minimizes interference from noise.
Received an Honorable Mention Award for Excellence in Architecture by AIA New England.
Photography by Brian Vanden Brink