Mölnlycke Health Care

New Manufacturing Facility

Brunswick, Maine

The 80,000-sf, state-of-the-art facility houses a cleanroom production area, two-story office wing, and a warehouse. The exterior skin is comprised of aluminum sandwich panels in a variety of textures and colors, and the inviting curtain wall façade is punctuated with a bold entrance leading into a vibrant two-story lobby. Once inside, a viewing walkway provides visitors a glimpse into the manufacturing area.
The cleanroom area is designed to rigorous ISO level 8 standards – 100,000 particles of micron 0.5 size per cubic foot – and mechanical systems are designed to meet these standards The ISO 8 level environment requires pressure mapping of clean to dirty spaces, tight temperature and humidity control ranges, pre- and final air filtering, and a stratified air flow delivery system that maintains a laminar air flow and particulate control from the ceiling area of the 28,000-sf cleanroom to the low returns located around the base perimeter. Harriman designed system redundancy so that all criteria could be met while routine maintenance is performed. Heat recovery ventilation and heat recovery from the various facility processes are captured and used for efficient heating and reheating of spaces or airflows. The cleanroom also features a walkable ceiling that segregates mechanical and electrical systems from the space for ease of service and further protection of sensitive production processes.
Mölnlycke wanted a space that maximized natural lighting where possible, that provided a sense of place, and also acknowledged the company’s European aesthetic. Clean lines and warm materials provide a European feel to interior spaces. Skylights at the second floor office area along with south facing windows bring in light. Using a light color pallet with occasional bold strokes of color, Harriman was able to make maximum use of reflected natural light to create the light and airy work environment. Finally, the building layout, systems, and structure are designed for easy expansion.
Photography by Joseph St. Pierre