Sargent Family Community Center

Presque Isle, Maine

Harriman designed a new community center to serve as a beacon of public engagement for the City of Presque Isle. The project goals included designing a contextually appropriate arrangement of buildings to meet the City’s various programming requirements. The project site, a partially remediated brownfield site adjacent to protected shore land presented additional challenges.

The project included the design and construction of a new 30,000 s.f. recreation center and designs for a new outdoor swimming pool and pool house to be built in the future. The community center incorporates spaces for all ages and abilities to gather and play with a gymnasium, indoor walking track, teen center, senior center, and multi-purpose room.

Harriman developed a campus master plan that integrates the several programs and activities in a cohesive manner. The site plan anticipates new traffic and pedestrian patterns, parking requirements, and recreation field activities adjacent to an existing, riverside city park.

Siting for the building was an important consideration. The project site, a remediated brownfield and former Webber Oil tank farm, borders urban, residential and protected parkland areas. The multi-entry point building anticipates various approaches visitors are likely to access the building from. The building’s cross sloped roofs visually scale down the building to human scale. The design enhances natural daylighting. Radiant floors are used throughout the community center to increase the comfort of visitors.

This building was designed to qualify for and receive reimbursement incentives of approximately $48,000 through Efficiency Maine’s Advanced Buildings program. The advanced buildings program promotes energy efficiency through integrated design strategies and a rigorous compliance, verification and commissioning process. Systems contributing to the successful design included air to air heat pumps, high efficiency condensing boilers, LED lighting systems with daylighting and occupancy controls and strategic fenestration design enhancing natural daylighting. The Community Center’s overall efficiency exceeds a baseline, code compliant model by 25%.

Photography by Blind Dog Photo Associates