Westbrook Middle School

Westbrook, Maine

The inability to expand a deficient school on a crowded site led to the development of a new building and site on the outskirts of town. Tucked down a slope away from the road, the facility is sited to help maintain the rural nature of the area and is oriented to maximize solar heat gain and daylighting. Sustainable design features include a geothermal heating and cooling system, radiant slabs, daylight harvesting system and vertical displacement diffusers.
The new facility features a 1,000-seat theater, gymnasium, cafeteria, administrative offices, art classrooms and library, clustered around a two-story core flooded with daylight. A three-story classroom wing branches off the core, highlighted by a commons area at a strategic bend midway down its length.
Photography by Cliff Kucine